Všichni o něm mluví… Co je tepelné čerpadlo?
Všichni o něm mluví… Co je tepelné čerpadlo?

Všichni o něm mluví… Co je tepelné čerpadlo?

31.3.2021

Co je tepelné čerpadlo? Odpověď není tak složitá - je to stroj, který slouží k vytápění bytů a domů. Funguje na principu tepelné výměny podobně jako systém ve vaší ledničce, s tím rozdílem, že jeho účelem je topení, takže je to vlastně taková lednička naopak. U tepelných čerpadel rozlišujeme několik základních druhů podle toho, odkud teplo čerpáme a kam teplo posíláme.

Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás


Nejčastěji se setkáte s těmito typy tepelných čerpadel:

  1. vzduch - voda
  2. vzduch - vzduch
  3. země - voda

Každý typ tepelného čerpadla se hodí pro jiný styl vytápění, jednotlivým typům se budeme věnovat v dalších dílech našeho blogu.

tepelné čerpadlo
Venkovní jednotka tepelného čerpadla typu vzduch - voda.

Tepelná čerpadla jsou výhodným typem vytápění

Tepelná čerpadla přinášejí svým uživatelům několik výhod ve srovnání s ostatními druhy vytápění.

Oproti vytápění pomocí pevných paliv, jako jsou např. dřevo, uhlí, koks apod. je vytápění tepelným čerpadlem jednodušší a pohodlnější. V tomto případě už nemusíte shánět a skladovat palivo, zároveň pro zatopení už nemusíte chodit přikládat do kotelny. Stačí zůstat sedět na gauči a zmáčknout tlačítko na dálkovém ovladači - a je to. Odpadá také nutnost volat pravidelně kominíka a zajišťovat čištění a revizi komína.

Oproti vytápění elektrickým kotlem je tepelné čerpadlo úspornější. Pořizovací cena tepelného čerpadla je sice vyšší než pořizovací cena elektrického kotle, ale provoz čerpadla je z hlediska nákladů velice úsporný, takže se vám investice do tepelného čerpadla vrátí opravdu brzy zpátky.

Oproti vytápění plynovým kotlem je vytápění tepelným čerpadlem bezpečnější. Nehrozí únik plynu ani výbuch, nemusíte pravidelně volat revizního technika a věnovat se kontrolám kotle a jeho údržbě.

Chci nezávazně poptat

Tepelná čerpadla v novostavbách

Díky těmto důvodům se tepelná čerpadla často montují do novostaveb, ale i do objektů, které procházejí rekonstrukcí. Přináší svým uživatelům úsporný chod a komfort při užívání a v poslední době jsou tak velmi vyhledávaným druhem vytápění bytů a domů.

V příštím díle se podíváme na jednotlivé druhy tepelných čerpadel a pomůžeme vám najít správné čerpadlo pro vaši nemovitost. Nový díl blogu najdete opět na našich stránkách.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

5